Informatii generale

 

 

Digital Cinema este o notiune care se refera la utilizarea tehnologiei digitale pentru a distribui si reda filmele cinematografice.

Un film poate fi distribuit prin intermediul hard-disk-urilor, discurilor optice sau prin transmisie prin satelit. Filmele astfel distribuite sunt proiectate de catre un proiector digital, in locul proiectorului traditional cu pelicula. Nu trebuie confundat Digital Cinema cu HDTV (televiziunea de inalta definitie), standardele specifice fiind diferite.

Pentru a oferi audientei o experienta superioara, un sistem digital cinema trebuie sa ofere atat imagine cat si sunet de inalta calitate.

Un aspect important este faptul ca studiourile de productie doresc criptarea filmelor (si in general a materialelor prezentate in salile de cinema), pentru a securiza livrarea si difuzarea lor, si a permite firmelor de distributie sa tina sub strict control numarul de rulari ale materialelor respective.

Cand se discuta despre Digital Cinema, foarte frecvent se intalneste acronimul "DCI".

DCI prescurteaza "Digital Cinema Initiatives", un joint-venture fondat de catre principalele studiouri de film: Metro-Goldwyn-Mayer, Paramount Pictures, Sony Pictures Entertainment, 20th Century Fox, Universal Studios, The Walt Disney Company si Warner Bros. Principalul scop al DCI este definirea specificatiei pentru o arhitectura deschisa de sistem digital cinema care sa ofere un nivel inalt si uniform de performante, fiabilitate si calitate.

Prin conformitatea cu specificatia DCI se asigura interoperabilitatea si compatibilitatea intre studiouri, sali de cinema, distribuitori, producatori de echipamente, dezvoltatori de aplicatii software. Echipamentele destinate sistemelor de Digital Cinema trebuie sa fie "DCI compliant", sau conforme cu specificatia DCI.