Digital Cinema este cinematografia moderna

 

Incepand cu anul 2005, tehnologia de proiectie digitala a inlocuit treptat proiectoarele cu pelicula, aducand beneficii majore atat industriei cinematografice cat si consumatorilor acesteia. La finalul anului 2017 tranzitia era practic incheiata in intreaga lume, peste 98% dintre sali fiind dotate cu proiector de cinema digital.

Calitate autentica si stabila
Spre deosebire de filmele proiectate de pe pelicula, tehnologia Digital Cinema reproduce identic originalul. In plus, calitatea este stabila in timp, pastrandu-se aceeasi indiferent de numarul de redari.

Continut alternativ
Gratie tehnologiei Digital Cinema, operatorii de cinematografe pot sa ofere specatorilor transmisii live, materiale informationale sau de divertisment (altele decat filme artistice) precum si publicitare, intr-o maniera accesibila si fiabila. Astfel salile de cinematograf pot fi folosite pentru evenimente sportive si culturale, seminarii de afaceri, jocuri, etc.

Costuri reduse
Pelicula pe care este inregistrat un film artistic costa in medie cca. 1200 € (valoare orientativa). Pe de alta parte, acelasi film in format digital (la o rata de max. 250 Mb/sec., conform specificatiei DCI) incape pe un hard-disk cu capacitatea de 300GB, al carui cost este de cca. 60 € (valoare orientativa). Avand in vedere ca numarul de filme distribuite anual este de ordinul sutelor, rezulta un potential de reducere a costurilor de distributie de peste 1 miliard €.

3D
Costurile reduse de productie, gratie utilizarii sistemelor digitale, au dus la cresterea exponentiala a ofertei si cererii de filme 3D.